Legislator Case Law & Legislation
V U 322/13 AI generated

V U 322/13 · Sąd powszechny

Case Number V U 322/13
Court / Authority
Jurisdiction Poland (PL)
Decision Date
Outcome SENTENCE

Legislator summary

AI generated

Decyzją z dnia 11 stycznia 2013 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L.stwierdził, że E. M.podlega obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej pod nazwą „Zakład (...) w okresie od 1 stycznia 1999 r. do 8 listopada 2007 r. oraz określił podstawę wymiaru składek dla wnioskodawcy z tego tytułu. Odwołanie od powyższej decyzji złożył wnioskodawca. Domagając się zmiany decyzji wskazywał, że w spornym okresie jego działalność gospodarcza była wprawdzie zarejestrowana ale nie był wykonywana. sąd ustalił, że:

Legislator headnote

AI generated

V U 322/13 · Sąd powszechny: Odwołanie - w ocenie sądu - zasługiwało na uwzględnienie. Zgodnie z treścią przepisu art. 6 ust. 1 pkt 5 oraz art. 12 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu, podlegają osoby fizyczne, które na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej są osobami prowadzącymi pozarolniczą działalność. W myśl art. 13 pkt 4 ustawy systemowej ubezpieczeniom społecznym osoby prowadzące działalność pozarolniczą podlegają od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności do dnia zaprzestania wykonywania tej działalności.

Need to analyze how this precedent applies to your matter?

Cross-reference this judgment against statutes, commentaries, and subsequent citing case law inside Legislator AI.

Open in Legislator →

Full text

Sygn. akt VU 322/13

WYROK W IMIENIU

RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Dnia 12 kwietnia 2013 roku Sąd Okręgowy – V Wydział Pracy i Ubezpieczeń Społecznych w Legnicy w składzie: Przewodniczący: SSO Andrzej Marek Protokolant: Justyna Alfawicka po rozpoznaniu w dniu 12 kwietnia 2013 r. w Legnicy sprawy z wniosku E. M. przeciwko Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. o ustalenie niepodlegania ubezpieczeniom społecznym na skutek odwołania E. M. od decyzji Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. z dnia 11 stycznia 2013 roku znak (...) dec nr (...) zmienia decyzję Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L. z dnia 11 stycznia 2013 r. znak (...) dec nr (...)w ten sposób, że ustala, iż wnioskodawca E. M. nie podlegał obowiązkowym ubezpieczeniom: emerytalnemu, rentowemu oraz wypadkowemu w okresie od 01 stycznia 1999 r. do 08 listopada 2007 r. Sygn. akt VU 322/13

UZASADNIENIE

Decyzją z dnia 11 stycznia 2013 r. Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w L.stwierdził, że E. M.podlega obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej pod nazwą „Zakład (...) w okresie od 1 stycznia 1999 r. do 8 listopada 2007 r. oraz określił podstawę wymiaru składek dla wnioskodawcy z tego tytułu. Odwołanie od powyższej decyzji złożył wnioskodawca. Domagając się zmiany decyzji wskazywał, że w spornym okresie jego działalność gospodarcza była wprawdzie zarejestrowana ale nie był wykonywana. sąd ustalił, że:

E. M.od lutego 1998 r. – w oparciu o wpis do ewidencji działalności gospodarczej rozpoczął prowadzenie jednoosobowej pozarolniczej działalności gospodarczej pod nazwą „Zakład (...)W ramach tej działalności wnioskodawca w rzeczywistości ograniczał się do ostrzenia noży. W okresie od 1 stycznia 1999r. do 8 listopada 2007 r. wnioskodawca nie składał oświadczeń dotyczących wyboru formy opodatkowania, deklaracji na zaliczkę miesięczną na podatek dochodowy, deklaracji miesięcznej od łącznej kwoty dokonanych wpłat, brak było także w tym okresie wpłat z tytułu zaliczki na podatek dochodowy od umów o pracę, umów cywilnoprawnych lub z innych tytułów.

D: informacja Naczelnika Urzędu Skarbowego w L. z dnia 29 maja 2008 r. k. 11 W nocy z 7/8 czerwca 1998 r. dokonano kradzieży z włamaniem do - stanowiącego własność wnioskodawcy – samochodu osobowego marki p.. Nieustaleni sprawcy ukradli - znajdujące się w samochodzie narzędzia do prowadzenia działalności gospodarczej w szczególności szlifierkę, inne narzędzia ślusarskie oraz pieczątki firmowe. D: kserokopia postanowienia o umorzeniu dochodzenia k. 4 Po tym zdarzeniu – ze względu na brak narzędzi wnioskodawca w rzeczywistości nie prowadził działalności gospodarczej.

Zbierał złom, pomagała mu opieka społeczna. D: przesłuchanie wnioskodawcy k.

14. W dniu 9 listopada 2007 r. wnioskodawca formalnie dokonał wyrejestrowania działalność z ewidencji działalności gospodarczej. (bezsporne)

Sąd zważył, co następuje:

Odwołanie - w ocenie sądu - zasługiwało na uwzględnienie. Zgodnie z treścią przepisu art. 6 ust. 1 pkt 5 oraz art. 12 ust. 1 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu, rentowym i wypadkowemu, podlegają osoby fizyczne, które na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej są osobami prowadzącymi pozarolniczą działalność. W myśl art. 13 pkt 4 ustawy systemowej ubezpieczeniom społecznym osoby prowadzące działalność pozarolniczą podlegają od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności do dnia zaprzestania wykonywania tej działalności.

Zgodnie z treścią przepisu art. 17 ust 3 w zw. z art. 16 ust. 4 pkt 1 ustawy systemowej składki na ubezpieczenia społeczne osoba prowadząca pozarolniczą działalność sama oblicza i przekazuje co miesiąc do ZUS. W niniejszej sprawie bezspornym pozostawało, że w spornym okresie tj. od 1 stycznia 1999r. do 8 listopada 2007 r. wnioskodawca miał zarejestrowaną działalność gospodarczą. Spornym było natomiast to, czy w okresie tym działalność gospodarcza była w rzeczywistości przez wnioskodawcę prowadzona. Należy przyjąć, wbrew stanowisku organu rentowego, że nie tylko wykreślenie wpisu z ewidencji działalności gospodarczej powoduje zaprzestanie wykonywania działalności.

Zatem jeżeli zachodzi rzeczywiste zaprzestanie działalności to należy uznać, że doszło do uchylenia obowiązku ubezpieczenia społecznego. W kontekście powyższego nie bez znaczenia prawnego pozostają podnoszone przez wnioskodawcę argumenty dotyczące rzeczywistego zaprzestania - w okresie od 1 stycznia 1999r. do 8 listopada 2007 r. - prowadzenia działalności gospodarczej. Wnioskodawca konsekwentnie utrzymywał, że po włamaniu do – stanowiącego jego własność – samochodu osobowego marki p. utracił narzędzia służące prowadzeniu działalności.

Znajduje to potwierdzenie w postanowieniu o umorzeniu dochodzenia (k.4). Trzeba mieć przy tym na uwadze znacznie ograniczony zakres tej działalności - sprowadzający się de facto do ostrzenia noży. W spornym okresie wnioskodawca nie osiągnął z tego tytułu żadnych przychodów. Fakt ten potwierdza z kolei informacja Naczelnika Urzędu Skarbowego w L. z dnia 29 maja 2008 r. (k. 11). Nie ma zatem żadnych powodów aby odmówić wiarygodności zeznaniom wnioskodawcy o rzeczywistym – pomimo formalnego niewykreślenia wpisu w stosownej ewidencji - zaprzestania czynności w ramach działalności gospodarczej.

Mając powyższe na uwadze Sąd na podstawie art. 477 14 § 2 kpc zmienił zaskarżoną decyzję w ten sposób, że ustalił iż wnioskodawca w okresie od 1 stycznia 1999r. do 8 listopada 2007 r. nie podlegał obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym.