Court of Cassation Opinion Request on Labor Advisor Protection After Voluntary Relocation Abroad
Synthèse Legislator
Généré par l'IAThe Court of Cassation addressed a request for an opinion from the Paris Court of Appeal regarding whether an employee, voluntarily relocated abroad for over six months under circumstances preventing the normal exercise of their mandate as a labor relations advisor, without having resigned or been dismissed from that mandate, still benefits from the absolute protection afforded by articles L. 514-2 and L. 412-18 of the Labor Code. The Court determined that this specific legal question did not constitute a question of law arising in numerous disputes as required by article L. 151-1 of the Code of Judicial Organization, and therefore ruled that there was no need to issue an opinion.
Regeste Legislator
Généré par l'IAArticle L. 151-1 du Code de l'organisation judiciaire; Court of Cassation Opinion Request on Labor Advisor Protection After Voluntary Relocation Abroad: 514-2 and L. 412-18 of the Labor Code. The Court determined that this specific legal question did not constitute a question of law arising in numerous disputes as required by article L. 151-1 of the Code of Judicial Organization, and therefore ruled that there was no need to issue an opinion.
Mots-clés
Généré par l'IADispositions légales citées
Généré par l'IADécisions connexes
Généré par l'IAQuestions juridiques clés extraites par Legislator
Généré par l'IAThe Court ruled that the request for an opinion did not raise a question of law occurring in numerous disputes, justifying the refusal to issue an opinion.
Texte complet
LA COUR DE CASSATION,
Vu la loi n° 91-491 du 15 mai 1991 et le décret n° 92-228 du 12 mars 1992,
Vu la demande d'avis formulée le 31 mars 1993 par la cour d'appel de Paris, dans une instance opposant Monsieur Jean-Yves X... à la S.A. Air France, reçue le 19 avril 1993 et ainsi libellée :
" Un salarié muté sur sa demande à l'étranger depuis plus de 6 mois, dans des conditions d'éloignement ne lui permettant plus d'exercer normalement son mandat de conseiller prud'homme, sans avoir toutefois démissionné, ni été démis de ce mandat, bénéficie-t-il encore de la protection absolue prévue par les articles L. 514-2 et L. 412-18 du Code du travail ? "
La demande ne soulève pas une question de droit se posant dans de nombreux litiges, au sens de l'article L. 151-1 du Code de l'organisation judiciaire ;
EN CONSEQUENCE :
DIT n'y avoir lieu a avis.