III-2/1-76/95 · Riigikohus
Legislator summary
AI generatedRiigikohtu tsiviilkolleegium koosseisus: eesistuja J. Odar, liikmed L. Laarmaa ja H. Jõks, kostja esindaja vandeadvokaat L.Glikmani osavõtul vaatas läbi avalikul kohtuistungil 30. oktoobril 1995. a.
Legislator headnote
AI generatedIII-2/1-76/95 · Riigikohus: Odar, liikmed L. Laarmaa ja H. Jõks, kostja esindaja vandeadvokaat L.Glikmani osavõtul vaatas läbi avalikul kohtuistungil 30. oktoobril 1995. a.
Full text
III-2/1-76/95
K O H T U O T S U S
Eesti Vabariigi nimel
Tartus, 08. novembril 1995. a.
Riigikohtu tsiviilkolleegium koosseisus: eesistuja J. Odar, liikmed L. Laarmaa ja H. Jõks, kostja
esindaja vandeadvokaat L.Glikmani osavõtul vaatas läbi avalikul kohtuistungil 30. oktoobril 1995. a.
AS-i ASA Kindlustus kassatsioonkaebuse alusel Tallinna Ringkonnakohtu tsiviilkolleegiumi 31.
mai 1995. a. otsuse OÜ Eesti Börs hagis AS-i ASA Kindlustus vastu 180 000 krooni
kindlustushüvitise nõudes.
Tallinna Ringkonnakohtu otsusega tühistati Tallinna Linnakohtu 24. märtsi 1995.a. otsus, millega
hagi jäeti rahuldamata .
Ringkonnakohus tegi uue otsuse, millega rahuldas hagi summas 170 627 krooni. Samuti nõuti kostjalt
hageja kasuks sisse 11637 kr. 60 senti riigilõivu ja 6490 kr. esindajatasu katteks. Apellatsioonikohus
arvas 180 000 kroonisest kindlustussummast maha omavastutuse 3000 krooni ja tasumata
kindlustusmakse (kindlustuspreemia) osa 6373 krooni. Ringkonnakohus tuvastas, et hageja kindlustas
sõiduauto Ford Explorer XLT registrimärk nr. 900 AEL 03. veebruaril 1994. a. ja kostja arve alusel
tasus esimese kindlustusmakse 6373 krooni, 11. veebruaril 1994. a. Teise poole kindlustusmaksest,
6373 krooni, pidi hageja tasuma 10. augustiks 1994 a., kuid ei tasunud. 19.08.1994. a. toimus
Haapsalu-Rohuküla maanteel liiklusõnnetus, milles kindlustuse objektiks olev sõiduauto purunes.
Hagi rahuldamist motiveeris apellatsioonikohus sellega, et kostja kindlustuse üldtingimused ei ole
antud asjas lepingu lahutamatuks osaks. See, et Kindlustusseaduse (KS) §-de 31 ja 33 kohaselt tuleb
kindlustustegevuse litsentsi taotlemisel esitada kindlustuse üldtingimused, ei muuda neid tingimusi
iseenesest konkreetse lepingu lahutamatuks osaks. Vaidlusalusel poliisil on märgitud, et sõiduk on
kindlustatud kehtivate kindlustuseeskirjade alusel, kuid samas on märge, et seda on tehtud vastavalt
poliisis kokkulepitule. Selline märge ei tee neid eeskirju vaidlusaluse lepingu lahutamatuks osaks. KS
§ 23 lg. 1 p. 3 kohaselt lõpeb kindlustusleping selles ettenähtud tähtajal ja suuruses kindlustusmakse
mittetasumisel, kui lepingus on nii ette nähtud. Sama seaduse § 22 lg. 1 kohaselt tõendab
kindlustuslepingu sõlmimist kindlustuspoliis, milles sama paragrahvi lõike 2 punkt 8 kohaselt peavad
olema märgitud lepingu lõpetamise alused ja poolte kohustused ning vastutus lepingust
mittekinnipidamise juhul. Poliisi p-st 9.2 ei tulene ühemõtteliselt, et leping lõpeb, kui kindlustusvõtja
jätab lepingus ettenähtud ajaks kindlustusmakse tegemata. Punkti 11.1 kohaselt on kindlustusandja
kohustatud sõiduki täieliku hävimise korral maksma kindlustussumma, millest on maha arvatud
omavastutussumma ja tasumata makseosa. Seega on otsesõnu tunnistatud lepingu kehtivust ka siis,
kui preemiaosa on tasumata. Sõiduki jäänuse väärtuse arvestamist ei ole kostja esimese astme kohtus
taotlenud ja selle kohta tõendeid esitanud.
Kassatsioonkaebuses palutakse ringkonnakohtu otsus tühistada ja saata asi uueks arutamiseks samale
kohtule või teha uus otsus, millega jätta hagi rahuldamata.
Kassaator leiab, et : 1) kindlustuspoliisil olev märge: "AS ASA Kindlustus kindlustas sõiduki
kehtivate kindlustuseeskirjade ja avalduse alusel vastavalt poliisis kokkulepitule", tähendab seda, et
nii poliis kui kindlustuse üldtingimused määravad kindlaks pooltevahelise kindlustuslepingu
tingimused. Kindlustuse üldtingimused kehtivad üldiselt kõigis kindlustuslepingutes; 2)
kindlustuspoliisil p-s 9.2 märgitu tähendab, et kindlustuspreemia mittetasumine välistab lepingu
kehtivuse. Punkt 11.1 kindlustuspoliisil ei reguleeri lepingu lõpetamise aluseid ja kehtivust.
Nimetatud punkt annab kindlustusseltsile õiguse lahutada kindlustussummast tasumata preemiaosa.
Seda saab teha ainult siis, kui leping ise kehtib. 3) Punkti 9.2 tõlgendamisel on kohus eiranud TsÜS-i
§-64 lg. 3, mille kohaselt tehinguid tõlgendatakse kohustatud isiku kasuks. 4) Kuna kostja palus hagi
täielikult rahuldamata jätta, ei saanud ta samal ajal paluda jäänuki väärtuse ja omavastutuse
arvestamist. Hagile vastuvaidlemine täies ulatuses ei välista vastuväiteid, mis puudutavad jäänuki
väärtust.
Vastustaja peab kassatsioonkaebust põhjendamatuks ja palub jätta ringkonnakohtu otsuse muutmata.
Kolleegium leidis, et kohtuotsus kuulub tühistamisele TsKS §-i 347 p. 1 alusel materiaalõiguse normi
väära kohaldamise tõttu.
Pooltevahelise kindlustuslepingu tingimuse kohaselt kehtib leping temas fikseeritud perioodi lõpuni
eeldusel, et on tasutud kindlustuspreemia. Eeltoodust tuleneb üheselt, et kindlustuspreemia tasumata
jätmisel leping lõpeb enne temas märgitud tähtaja lõppu. See on kooskõlas KS §-ga 23 lg. 1 p. 3,
mille kohaselt kindlustusleping lõpeb lepingus ettenähtud tähtajal ja suuruses kindlustusmakse
mittetasumise korral, kui lepingus on nii ette nähtud. Vaidlust pole selle üle, et kindlustusmakse teise
osa pidi hageja tasuma 10.08.1994. a., kuid ei tasunud. Lepingu tingimus, mille kohaselt "sõiduki
varguse või täieliku hävimise korral kindlustusjuhtumi tagajärjel makstakse välja kindlustussumma,
millest on lahutatud omavastutussumma ja tasumata preemiaosa", ei reguleeri lepingu lõppemist, vaid
kindlustushüvitise arvutamist. Osundatud tingimuses ei sätestata, et kindlustussummast lahutatakse
tähtajaks tasumata preemiaosa. Kui kindlustusmakse on tähtaja jooksul tasumata, siis eeltoodud
lepingutingimuse kohaselt leping lõpeb.
Põhjendamatu on hageja väide, et kuna esimene osa kindlustusmaksest tasuti kostja arve alusel, teise
makseosa tasumiseks kostja arvet ei esitanud, siis rikkus lepingut kostja ja hagejal ei olnud võimalik
teha ülekannet ilma arveta. Kindlustusavalduse aktsepteerimisega on pooled kokku leppinud, et
tasumine toimub ositi ülekande teel. Eelnevat arve esitamise kohustust tingimuseks seatud ei olnud.
Maksekorraldusega tasumine on võimalik ka ilma arveta , lepingu alusel.
Kuidas mõista poliisil märgitut, et AS ASA Kindlustus kindlustas sõiduki kehtivate
kindlustuseeskirjade ja avalduse alusel vastavalt poliisis kokkulepitule, on küsimus pooltevahelise
lepingu tõlgendamisest. Tehingu tõlgendamisel tuleb juhinduda TsÜS §-st 64 ja tuvastada kõigepealt
lepingupoolte tegelik tahe .
Juhindudes TsKS §-st 346 p. 2 kolleegium
o t s u s t a s:
Tallinna Ringkonnakohtu tsiviilkolleegiumi 31. mai 1995. a. otsus tühistada ja saata asi uueks
läbivaatamiseks samale apellatsioonikohtule.
Kassatsioonkaebus rahuldada.
Tagastada AS-le ASA Kindlustus 20. juunil 1995. a. maksekorraldusega nr. 1695 tasutud
kautsjon 5000 (viis tuhat) krooni.
Eesistuja J. Odar
Liikmed L. Laarmaa, H. Jõks