Legislator Rechtsprechung & Gesetzgebung
BGE 116 V 159 KI-generiert

Accident Insurer: Physical/Psychological Disability Distinction Not Binding on Final Compensation

Geschäftsnummer BGE 116 V 159
Gericht / Behörde
Rechtsordnung Schweiz · Bundesgericht (BGer / BGE) (CH)
Ausgang Gutgeheissen (Allowed)

Legislator-Zusammenfassung

KI-generiert

Accident Insurer: Physical/Psychological Disability Distinction Not Binding on Final Compensation The accident insurer distinguished between physical and psychological causes of disability in a decision that was subject to an objection, denying liability for the psychological issues, which was not subsequently challenged by the insured. The Federal Insurance Court ruled that this un-opposed preliminary distinction did not create a definitive, binding exclusion for the partial denial of an invalidity pension, reasoning that the insurer must consider all consequences of the accident—physical and psychological—when determining the total disability compensation. The Court emphasized that physical and psychological sequelae are often intertwined, and the insured cannot be expected to clearly separate them, finding that allowing the insurer to rely on the unchallenged initial partial exclusion would unfairly force the insured into potentially multiple legal proceedings and deprive them of their full rights to compensation if they initially misattributed their incapacity primarily to physical problems.

Legislator-Regeste

Amtlich

Regeste Art. 18 und Art. 105 Abs. 1 UVG. Hält der Unfallversicherer in einer der Einsprache unterliegenden Verfügung die möglichen Ursachen der Invalidität - körperlicher Gesundheitsschaden einerseits, psychischer Gesundheitsschaden anderseits - auseinander, so darf er sich später nicht auf diese unwidersprochen gebliebene und die Leistungspflicht bloss für eine dieser Ursachen ausschliessende Verfügung berufen, um damit die teilweise Verweigerung einer Invalidenrente zu begründen.

Schlagwörter

KI-generiert
Leistungspflicht des Unfallversicherers Entschädigung für Invalidität psychische Arbeitsunfähigkeit psychische Folgeschäden Teilentscheid Teilhaftung

Zitierte Gesetzesbestimmungen

KI-generiert
KI-generiert

Zentrale Rechtsfragen, extrahiert von Legislator

KI-generiert
Art. 105 Abs. 1 UVG

Although Art. 105 Abs. 1 UVG is mentioned in the Regeste, the reasoning part provided does not contain the operative part (dispositive/orders) of the Federal Tribunal judgment. Assuming the question intends for provisions cited in the preliminary summary (Regeste) that guide the decision, especially concerning the application of facts, it is included as the core substantive law relevant to the case shown.

Art. 18 UVG

Although Art. 18 UVG is mentioned in the Regeste, the reasoning part provided does not contain the operative part (dispositive/orders) of the Federal Tribunal judgment. Assuming the question intends for provisions cited in the preliminary summary (Regeste) that guide the decision, it is included as the core substantive law relevant to the case shown.

Fragen Sie sich, wie dieser Entscheid auf Ihren Fall anwendbar ist?

Prüfen Sie diesen Entscheid zusammen mit Bundesrecht, kantonalen Erlassen, Kommentaren und Folgeentscheiden in Legislator AI.

Fall in Legislator öffnen →

Spätere Entscheide, die dieses Urteil zitieren (17)

35.2018.102 (2019-08-21) · ti
Appeal of Partial Disability Rating Due to Conflicting Medical Evidence and Unconsidered Sequelae
«…escludente la sua responsabilità per una delle cause solamente, giustificando un rifiuto parziale di rendita (cfr. DTF 116 V 159 consid. 1). Tutto ben considerato, dalla documentazione a disposizione emergo…»
35.2018.34 (2018-08-29) · ti
Insured Party v. Insurer Regarding Consolidation of Administrative Procedures
«…escludente la sua responsabilità per una delle cause solamente, giustificando un rifiuto parziale di rendita (cfr. DTF 116 V 159 consid. 1); Per questi motivi **dichiara e pronuncia** 1. Il ricorso è **irrice…»
35.2017.124 (2018-03-22) · ti
Appeal of Cessation of Short-Term Insurance Benefits and Denial of Disability Benefits Following Knee Injuries
«…i “… la CO 1 non ha tenuto debitamente conto e ciò nonostante quanto vigente nella consolidata giurisprudenza (cfr. DTF 116 V 159; cfr. anche DTCA del 23 novembre 2017, inc. 35.2017.61).” (doc. VII). L’istit…»
35.2017.61 (2017-11-23) · ti
Worker Appeal Regarding Termination of Accident Benefits and Denial of Disability Pension Due to Failure to Assess Psychiatric Component
«…che potrebbe invece risultare dalle sequele psichiche. In effetti, nella DTF 116 V 159 ss., la Corte federale ha stabilito che l'assicuratore infortuni non può, in una decisione suscettibile di opposizione,…»
8C_867/2014 (2015-12-28)
«…ient-il superflu d'examiner s'il existe d'autres facteurs ayant favorisé la survenance de troubles psychiques (cf. ATF 116 V 159 consid. 4 non publié). Cela implique, à l'inverse, qu'en cas d'admission du lien de causalité naturelle et adéquate se…»
35.2004.53 (2005-01-19) · ti
Insured Person v. Accident Insurance Provider Regarding Cessation of Benefits for Physical and Psychological Sequelae
«…Il TCA, dunque, esaminerà l’eventuale diritto a prestazioni dell’assicurato da entrambi i profili (cfr. DTF 116 V 159 segg.). CO 1 ha peraltro proceduto in tal senso (cfr. doc. 002; A). 2.10. **Affezion…»
UV.2003.00218 (2004-06-29) · zh
Appeal Regarding Disability Pension Calculation Based on Previous Injuries
«…über die Ablehnung ihrer Leistungspflicht für die betreffende Problematik in Rechtskraft erwachsen ist (vgl. hierzu BGE 116 V 159 f.) - nicht mit dem erforderlichen Beweisgrad der überwiegenden Wahrscheinlichkeit erwiesen. So sind Schmerzen im linke…»
UV.2003.00218 (2004-06-28) · zh
Disability Benefits Appeal: Mental State vs. Physical Impairments and Degree of Incapacity
«…über die Ablehnung ihrer Leistungspflicht für die betreffende Problematik in Rechtskraft erwachsen ist (vgl. hierzu BGE 116 V 159 f.) - nicht mit dem erforderlichen Beweisgrad der überwiegenden Wahrscheinlichkeit erwiesen. So sind Schmerzen im linke…»
I 526/02 (2003-08-27)
«…sprünglichen Rentenverfügung ausschliesslich ein invalidisierender, körperlicher Gesundheitsschaden zu Grunde lag ( BGE 116 V 159 f. Erw. 1). Es verhält sich diesbezüglich nicht anders als bei einer auf Gesuch des Versicherten hin durchgeführten Re…»
35.2003.7 (2003-07-23) · ti
Whiplash Injury Disability Benefits Causation Standard Appeal
«…äule auftretenden Beschwerden medizinisch eher als oragnischer und /oder psychischer Natur bezei­chnet werden (vgl. BGE 116 V 159), zumal diese Differenzierung angesichts des komplexen und vielschichtigen Beschwerdebildes in heiklen Fällen gelegentl…»
BGE 117 V 359
«…säule auftretenden Beschwerden medizinisch eher als organischer und/oder psychischer Natur bezeichnet werden (vgl. [BGE 116 V 159](https://www.bger.ch/ext/eurospider/live/de/php/clir/http/index.php?lang=de&type=show_document&page=1&from_date=&to_dat…»
35.2003.7 · ti
Whiplash Injury Causal Link and Symptom Complex Coverage Dispute
«…äule auftretenden Beschwerden medizinisch eher als oragnischer und /oder psychischer Natur bezei­chnet werden (vgl. BGE 116 V 159), zumal diese Differenzierung angesichts des komplexen und vielschichtigen Beschwerdebildes in heiklen Fällen gelegentl…»
35.2004.53 · ti
Insurer Upheld in Terminating Benefits Due to Lack of Causal Link Between Accident and Psychological Condition
«…psichici. Il TCA, dunque, esaminerà l’eventuale diritto a prestazioni dell’assicurato da entrambi i profili (cfr. DTF 116 V 159 segg.). CO 1 ha peraltro proceduto in tal senso (cfr. doc. 002; A). 2.10. **Affezioni somatiche** 2.10.1. Nel cas…»
35.2017.124 · ti
Claimant Disputes Cessation of Benefits and Denial of Disability Pension Following Knee Injuries
«…i “ la CO 1 non ha tenuto debitamente conto e ciò nonostante quanto vigente nella consolidata giurisprudenza (cfr. DTF 116 V 159; cfr. anche DTCA del 23 novembre 2017, inc. 35.2017.61).” (doc. VII). L’istituto assicuratore si è pronunciato in prop…»
35.2017.61 · ti
Gardener v. Accident Insurance Company: Invalidity Annuity Denial Based on Incomplete Medical Assessment
«…al danno somatico separatamente da quello che potrebbe invece risultare dalle sequele psichiche. In effetti, nella DTF 116 V 159 ss., la Corte federale ha stabilito che l'assicuratore infortuni non può, in una decisione suscettibile di opposizione,…»

Volltext

Urteilskopf

116 V 159

28. Extrait de l'arrêt du 21 mars 1990 dans la cause C. contre Caisse nationale suisse d'assurance en cas d'accidents et Tribunal administratif du canton de Neuchâtel

Regeste

Art. 18 und Art. 105 Abs. 1 UVG.

Hält der Unfallversicherer in einer der Einsprache unterliegenden Verfügung die möglichen Ursachen der Invalidität - körperlicher Gesundheitsschaden einerseits, psychischer Gesundheitsschaden anderseits - auseinander, so darf er sich später nicht auf diese unwidersprochen gebliebene und die Leistungspflicht bloss für eine dieser Ursachen ausschliessende Verfügung berufen, um damit die teilweise Verweigerung einer Invalidenrente zu begründen.

Erwägungen ab Seite 159

BGE 116 V 159 S. 159

Extrait des considérants:

1. La Caisse nationale suisse d'assurance en cas d'accidents (CNA) a nié sa responsabilité pour les troubles psychiques de l'assuré dans un acte qui n'a pas fait l'objet d'une opposition. C'est la raison pour laquelle les premiers juges ont considéré que cette question était définitivement réglée. Il n'en est toutefois rien.

En effet, selon le système légal, il appartient à l'assurance-accidents d'indemniser l'assuré qui présente une atteinte à la capacité de gain imputable à un événement engageant sa responsabilité. Pour arrêter la rente qui doit être versée à cette fin, il y a lieu de prendre en considération toutes les conséquences dudit événement. Il n'est nullement prévu de servir une rente pour les séquelles physiques de ce dernier et une autre pour les éventuelles atteintes psychiques. Il ne faut pas oublier, d'autre part, que les suites physiques et psychiques d'un accident sont souvent imbriquées et que les assurés ne sont guère en mesure de faire le départ entre l'incapacité de travail et de gain à mettre au compte d'une atteinte physique assurée et celle dont il faudrait rendre responsable une

BGE 116 V 159 S. 160

composante psychique ne regardant pas l'assurance. Le procédé de la CNA, s'il était admis, conduirait en outre à obliger l'assuré à conduire le cas échéant deux procès: l'un sur le principe de la responsabilité de l'assurance en raison des atteintes psychiques, l'autre sur la mesure dans laquelle cette assurance doit assumer les conséquences physiques d'un événement dommageable. Celui qui, à tort, a considéré que son incapacité de gain était tout entière imputable à ses maux physiques serait ainsi privé de la possibilité de faire valoir ses droits au moment où sa rente sera fixée en fonction de ces atteintes-là. Or tel sera souvent le cas, en pratique.

Vu ce qui précède, il se justifie donc de réexaminer l'ensemble des troubles présentés par Raphaël C. et leurs répercussions sur sa capacité de travail et de gain.