Legislator Rechtsprechung & Gesetzgebung
9C_259/2018 KI-generiert

Appeal Withdrawal in Invalidity Insurance Case

Geschäftsnummer 9C_259/2018
Gericht / Behörde
Rechtsordnung Schweiz · Bundesgericht (BGer / BGE) (CH)
Entscheiddatum
Ausgang struck_off

Legislator-Zusammenfassung

KI-generiert

The case involves an appeal concerning disability insurance, where the appellant withdrew their initial complaint against a decision made by the insurance court of a Swiss canton. The withdrawal led to the termination of the proceedings without further court costs. The decision was finalized by a single judge, and the relevant parties were notified accordingly.

Legislator-Regeste

KI-generiert

Art. 71 BGG, Art. 73 Abs. 1 BZP, Art. 32 Abs. 2 BGG, Art. 66 Abs. 2 BGG; Appeal Withdrawal in Invalidity Insurance Case: The withdrawal led to the termination of the proceedings without further court costs. The decision was finalized by a single judge, and the relevant parties were notified accordingly.

Schlagwörter

KI-generiert
Invalidenversicherung Zivilrechtsstreitigkeit Versicherungsleistungsentzug Subrogation des Versicherers Nichtigkeitsverfahren und Verzicht Forderungseingabe

Zitierte Gesetzesbestimmungen

KI-generiert
KI-generiert

Zentrale Rechtsfragen, extrahiert von Legislator

KI-generiert
Art. 32 Abs. 2 BGG

Cited as the procedural basis for applying the simplified procedure (Art. 71 BGG in Verbindung mit Art. 73 Abs. 1 BZP).

Art. 66 Abs. 2 BGG

Cited as the basis for waiving court fees.

Art. 71 BGG

Cited in conjunction with Art. 73 Abs. 1 BZP for the decision to strike the case from the roll following withdrawal.

Art. 73 Abs. 1 BZP

Cited in conjunction with Art. 71 BGG for the decision to strike the case from the roll following withdrawal.

Fragen Sie sich, wie dieser Entscheid auf Ihren Fall anwendbar ist?

Prüfen Sie diesen Entscheid zusammen mit Bundesrecht, kantonalen Erlassen, Kommentaren und Folgeentscheiden in Legislator AI.

Fall in Legislator öffnen →

Spätere Entscheide, die dieses Urteil zitieren (130)

A/1338/2023 (2025-11-11) · ge
Worker's Appeal of Disability Pension Denial and Integrity Compensation Rate Following Workplace Fall
«…4 et les arrêts cités ; arrêt du Tribunal fédéral [9C\_259/2018](https://justice.ge.ch/apps/decis/fr/decis/search?query=9C_259/2018) du 25 juillet 2018 consid. 4.2). Il s’ensuit que les questions autour de la pose d’une éventuelle prothèse totale de…»
A/4117/2024 (2025-10-17) · ge
Disability Pension Appeal Regarding Refusal of Rehabilitation Measures
«…4 et les arrêts cités ; arrêt du Tribunal fédéral [9C\_259/2018](https://justice.ge.ch/apps/decis/fr/decis/search?query=9C_259/2018) du 25 juillet 2018 consid. 4.2). **3.7** Pour apprécier le droit aux prestations d’assurances sociales, il y a lieu d…»
A/175/2025 (2025-10-13) · ge
Disability Benefits Appeal: Remand for Assessment of Psychic Limitations and Physical Conditions
«…. 4 et les références ; arrêt du Tribunal fédéral [9C\_259/2018](https://justice.ge.ch/apps/decis/fr/decis/search?query=9C_259/2018) du 25 juillet 2018 consid. 4.2). Conformément au principe inquisitoire qui régit la procédure dans le domaine des ass…»
A/898/2025 (2025-09-12) · ge
Insured v. Disability Insurance Office (CRPS and Depression Claim Remanded)
«…à la situation antérieure à cette date (cf. ATF 99 V 98 consid. 4 et les arrêts cités ; arrêt du Tribunal fédéral 9C_259/2018 du 25 juillet 2018 consid. 4.2). 3.2 En l’espèce, la décision querellée a été rendue en date du 7 février 202…»
A/3630/2023 (2025-09-01) · ge
Disability Appeal Denied Due to Subsequent Medical Deterioration
«…4 et les arrêts cités ; arrêt du Tribunal fédéral [9C\_259/2018](https://justice.ge.ch/apps/decis/fr/decis/search?query=9C_259/2018) du 25 juillet 2018 consid. 4.2). **4.3** En procédure juridictionnelle administrative, ne peuvent en principe être ex…»
A/3671/2024 (2025-08-26) · ge
Applicant v. Social Insurance Medical Service (Remand for Comprehensive Re-evaluation of Disability Claim)
«…rait à la situation antérieure à cette date (ATF 99 V 98 consid. 4 et les arrêts cités ; arrêt du Tribunal fédéral 9C_259/2018 du 25 juillet 2018 consid. 4.2). Conformément au principe inquisitoire qui régit la procédure dans le domaine…»
A/1210/2024 (2025-06-30) · ge
Claimant v. Disability Insurance Office: Appeal of Pension Termination and Ordering of New Expert Evaluation
«…4 et les arrêts cités ; arrêt du Tribunal fédéral [9C\_259/2018](https://justice.ge.ch/apps/decis/fr/decis/search?query=9C_259/2018) du 25 juillet 2018 consid. 4.2). **4.** **4.1** En vertu des art. 8 al. 1 LPGA et 4 al. 1 LAI, est réputée invalidit…»
A/2324/2024 (2025-06-17) · ge
Appeal on Disability Pension Increase Remanded for Further Expert Assessment
«…4 et les arrêts cités ; arrêt du Tribunal fédéral [9C\_259/2018](https://justice.ge.ch/apps/decis/fr/decis/search?query=9C_259/2018) du 25 juillet 2018 consid. 4.2). **3.** Dans le cadre du développement continu de l'AI, la LAI, le règlement du 17 ja…»
A/3741/2024 (2025-06-17) · ge
Disability Benefits Appeal: Rejection of Psychiatric Expert Report Necessitates New Evaluation
«…rait à la situation antérieure à cette date (ATF 99 V 98 consid. 4 et les arrêts cités ; arrêt du Tribunal fédéral 9C_259/2018 du 25 juillet 2018 consid. 4.2). 7.3 Conformément au principe inquisitoire qui régit la procédure dans le dom…»
A/555/2024 (2025-06-12) · ge
Disability Benefits Appeal: Questionable Expert Report Leads to Ordered New Judicial Assessment
«…à la situation antérieure à cette date (ATF 99 V 98 consid. 4 et les arrêts cités ; arrêt du Tribunal fédéral 9C_259/2018 du 25 juillet 2018 consid. 4.2). 4. 4.1 En vertu de l’art. 8 al. 1 LPGA, est réputée invalidité l'incapacité de ga…»
A/4065/2023 (2025-05-30) · ge
Insured v. Insurer (Disability Benefits Appeal Regarding Medication Impact on Cognitive Function)
«…a situation antérieure à cette date (cf. ATF 99 V 98 consid. 4 et les arrêts cités; arrêt du Tribunal fédéral 9C_259/2018 du 25 juillet 2018 consid. 4.2). 4. 4.1 Il convient d’examiner en premier lieu la valeur probante de l’expertise d…»
A/3879/2021 (2025-05-27) · ge
Claimant v. Social Security Administration (Disability Pension for Back Pain)
«…à la situation antérieure à cette date (cf. ATF 99 V 98 consid. 4 et les arrêts cités ; arrêt du Tribunal fédéral 9C_259/2018 du 25 juillet 2018 consid. 4.2). 3. 3.1 Le 1er janvier 2021 est entrée en vigueur la modification du 21 juin…»
A/54/2025 (2025-05-22) · ge
Appeal of Denial of Disability Benefits Based on Multiple Conditions
«…4 et les arrêts cités ; arrêt du Tribunal fédéral [9C\_259/2018](https://justice.ge.ch/apps/decis/fr/decis/search?query=9C_259/2018) du 25 juillet 2018 consid. 4.2). **6.** En l’espèce, le recourant demande à bénéficier des prestations de l’assurance…»
A/1405/2024 (2025-05-14) · ge
Appeal of Accident Disability Pension Denial Pending Further Expert Assessment
«…à la situation antérieure à cette date (cf. ATF 99 V 98 consid. 4 et les arrêts cités ; arrêt du Tribunal fédéral 9C_259/2018 du 25 juillet 2018 consid. 4.2). 4. 4.1 En l'espèce, l'intimée, en s'appuyant sur les appréciations de son mé…»
A/1762/2024 (2025-05-06) · ge
Appeal of Disability Pension Termination Based on Insufficient Factual Basis
«…4 et les arrêts cités ; arrêt du Tribunal fédéral [9C\_259/2018](https://justice.ge.ch/apps/decis/fr/decis/search?query=9C_259/2018) du 25 juillet 2018 consid. 4.2). **3.** Dans le cadre du développement continu de l'AI, la LAI, le règlement du 17 ja…»

Volltext

Bundesgericht

Tribunal fédéral

Tribunale federale

Tribunal federal

9C_259/2018

Verfügung vom 4. Juli 2018

II. sozialrechtliche Abteilung

Besetzung

Bundesrichter Meyer, als Einzelrichter,

Gerichtsschreiberin Huber.

Verfahrensbeteiligte

A.________,

vertreten durch Rechtsanwältin Dr. Barbara Wyler,

Beschwerdeführer,

gegen

IV-Stelle des Kantons Aargau, Bahnhofplatz 3C, 5000 Aarau,

Beschwerdegegnerin.

Gegenstand

Invalidenversicherung,

Beschwerde gegen den Entscheid des Versicherungsgerichts des Kantons Aargau vom 13. Februar 2018 (VBE.2017.593).

Nach Einsicht

in das Schreiben vom 2. Juli 2018, worin A.________ die Beschwerde vom 23. März 2018 (Poststempel) gegen den Entscheid des Versicherungsgerichts des Kantons Aargau vom 13. Februar 2018 zurückziehen lässt,

in Erwägung,

dass die Beschwerde gemäss Art. 71 BGG in Verbindung mit Art. 73 Abs. 1 BZP im Verfahren nach Art. 32 Abs. 2 BGG abzuschreiben ist,

dass in Anwendung von Art. 66 Abs. 2 BGG auf die Erhebung von Gerichtskosten verzichtet wird,

verfügt der Einzelrichter:

1. Das Verfahren wird infolge Rückzugs der Beschwerde abgeschrieben.

2. Es werden keine Gerichtskosten erhoben.

3. Diese Verfügung wird den Parteien, dem Versicherungsgericht des Kantons Aargau und dem Bundesamt für Sozialversicherungen schriftlich mitgeteilt.

Luzern, 4. Juli 2018

Im Namen der II. sozialrechtlichen Abteilung

des Schweizerischen Bundesgerichts

Der Einzelrichter: Meyer

Die Gerichtsschreiberin: Huber